سد امیرکبیر (سد کرج) از منابع تامین آب شهر تهران و اولین سد چندمنظوره ایرانه. سد امیر کبیر یا سد کرج در 25 کیلومتری شمال شرقی کرج و مسیر جاده چالوس و در منطقه خوزنکلا و تنگه واریان احداث شده.

سد امیر کبیر (سد کرج) که از نوع بتنی دو قوسیه بین سال های 1337 تا 1342 و به طول تاج 390 متر و ارتفاع 180 متر و دریاچه ای با وسعت 4 کیلومتر مربع احداث شده است. البته در سال 1328 مطالعات سد اغاز شد و در سال 1336 عملیات احداث شروع و در پایان سال 1338 آبگیری سد آغاز و نهایتا در سوم ابان 1340 بهره برداری از نیروگاه آبی سد کرج (امیرکبیر فعلی) آغاز شد.

یکی از برنامه های سد امیرکبیر انتقال آب رودخونه به تهران بود که با ساخته شدن این سد محقق شد. این سد یکی از بزرگترین سدهای کشور در مقیاس جهانیه و اولین سد چند منظوره ای هست که روی این  رودخونه ساخته شده. دریاچه این سد که بوسیله رودخونه پر اب و خروشان کرج تامین میشه، یکی از مهم ترین مراکز طبیعی پرورش ماهیه و البته در کنار این امر امکانات تفریحی مطلوبی از قبیل ورزسی و ماهیگیری رو فراهم نموده.

هدف از ایجاد و احداث سد امیرکبیر کنترل سیلاب های بهاره و جلوگیری از خسارت های ناشی از سیل و تامین آب شرب تهران، تنظیم آب برای مصارف ابیاری و کشاورزی اراضی حومه کرج و تولید انرژی برق – آبی جهت کمک به شبکه سراسری برق بویژه در ساعات اوج مصرفه.

علاوه بر موارد عنوان شده، چون سد کرج سد چند منظوره ای بود، جذب توریست و استفاده از هتل و رستوران، اسکی روی آب، قایق سواری، شنا، ماهیگیری هم از موارد دیگه استفاده از این سد بود. سال ها بعد از کاربری های این سد کم تر شد و هتل واریان هم به دلیل الوده کردن دریاچه بلااستفاده موند و شنا و ورزش های ابی هم به دلیل غرق شدن تعداد زیادی ممنوع شد.

در حال حاضر نیروهای ارتشی از دریاچه برای آموزش های تکاوری و غواصی استفاده میکنن. جالبه بدونین عکس سد کرج قبل از انقلاب روی اسکناس ها چاپ شده بود که نشانه ای از عمران و آبادانی توی کشور بود.