پارک ملی لار یا منطقه حفاظت شده لار جزو تقسیمات استان مازندران هست که در 70 کیلومتری شرق شهر تهران قرار گرفته. علاوه بر آب و هوای خوشی که داره از نمونه های شاخص زیستگاه های کوهستانی حساب میشه. این منطقه سال 1354 به پارک تبدیل شد و از سال 1361 به عنوان منطقه حفاظت شده اداره میشه. سال 1370 هم شکار و تیراندازی در برخی مناطق ممنوع اعلام شد.
دشت لار از شمال به کوههای شهرستان نور مازندران، از شرق و شمال شرق به کوه دماوند، از جنوب شرق به ایرا، شهرستان دماوند و پلور آمل، از جنوب به افجه و امامه و لواسان بزرگ و از غرب به خاتون بارگاه و گرمابدر گسترده شده. لار در ادوار تاریخی جزئی از ناحیه تاریخی قصران از توابع ری حساب می شده که در کتاب های تاریخی ازش با نام «لار قصران» یاد شده.
مسیرهای دسترسی منطقه حفاظت شده لار
از انتهای بزرگراه شهید بابایی تهران وارده جاده هراز میشین، از رودهن و بومهن عبور می کنین، چند کیلومتر که جلوتر برین و چند تا پیچ رو رد کنین منظره زیبای کوه دماوند رو میبینین. راه رو که ادامه بدین 10 دقیقه بعد به پلور میرسین. چون تابلوی راهنمایی زیادی تو شهر نیست به محض اینکه میدونی رو دیدین که مجسمه طلایی کوهنورد داره از سمت چپش وارد جاده فرعی بشین. حدود پانزده دقیقه که رانندگی کنین و به هیج جاده چپ و راست فرعی نپیچین به محیط بانی سد لار می رسین.
گونه های جانوری منطقه حفاظت شده لار
منطقه لار به خاطر داشتن آب و هوای مناسب و رودخانه های متعدد، پوشش گیاهی متنوع و گونه های جانوری زیادی رو حفظ کرده.
بیش از صد گونه پرنده شامل کبک، عقاب، سارگپه، درنا، فلامینگو، دلیجه، کبک دری و ... در حال زندگی و تولید نسل هستند. عقاب طلایی که تنها بازمانده این دسته از عقاب ها هست، تنها اینجا زیست می کنه چون بومی این منطقه هم هست.
این زیستگاه به قدری امن و مناسب زندگی هست که گونه هایی مثل کل و بز، قوچ، خرگوش، سمور، میش البرز مرکزی، خرس قهوهای، پلنگ، گرگ، روباه، گراز و گربه وحشی و… به راحتی رشد و نمو می کنن.
دوزیستان و خزندگان منطقه هم در نوع خودشون متنوع هستند. گونه هایی مثل افعی، افعی دماوندی، افعی البرزی، مار، مارمولک، بزمجه، لاک پشت و قورباغه از انواع دوزیستان و خزندگان منطقه هستند.
حتما ماهی قزل آلا رو میشناسین، نوعی ماهی قزل الا با خال های قرمز وجود داره که فقط مختص این منطقه هست. اصولا ماهی شکمو و شکارچی هست. چون از دست انسان غذا نمی خورن کم تر به صورت پرورشی تکثیر میشن.
گونه های گیاهی منطقه حفاظت شده لار
دست کم 400 گونه گیاهی متعلق به این منطقه شناسایی شده. گیاهانی با این تنوع بالا جذابیت خاص و بی نظیری به منطقه دادن. بعضیاشون خاصیت دارویی و درمانی دارن به طوریکه افراد زیادی به خاطر این موضوع جذب این منطقه می شن.
گون و خرگوشک و آويشن (اوشم) و شنگ، لواش، سيرک (تلم)، پيازک، قارچ وحشی، کاسنی، گلپر (الرگ)، شيرين بيان، باريجه، چای کوهی، بارهنگ و والک نمونه هایی از پوشش گیاهی منطقه هستن.
زنبورداری هم رواج زیادی داره، چون تنوع پوشش گیاهی بالا هست. از اوایل خرداد تا اواخر شهریور مناسب انجام این کاره.
رودخانه های منطقه حفاظت شده لار
رودهای زیادی از این منطقه به سمت سد لار سرازیر میشن که رود ديو آسياب، رود لار، رود سفيدآب، رود الرم، رود ورا رود، چهل بره، آب سياه چال، آب امام پهنک از رودهای جاری این منطقه سرسبز و خوش آب و هوا هستن.
کوه های منطقه حفاظت شده لار
کوه های سر به فلک کشیده ای دورتادور این دشت بهشتی رو احاطه کردن. کوه دماوند، کوه ديو آسياب، کوه يخ کمر، کوه گل زرد، کوه پهنک، کوه زرشکی، کوه کمردشت، کوه نمک کوسر، کوه سياه چال، کوه آرو، کوه اسب کلک، کوه کافر راه و در آخر کوه کبود، کوه های منطقه دشت لار هستن.
سد لار
سد لار 75 کیلومتری شرق تهران و 100 کیلومتری شهر آمل قرار داره که یکی از سدهای خاکی تامین کننده آب شرب حوالی شهر تهران هست. علاوه بر تامین آب آشامیدنی در آبیاری های کشاورزی منطقه هم مورد استفاده قرار میگیره. البته باید اشاره کنیم که این سد جزو منطقه حفاظت شده لار به حساب نمیاد، در مرز استان تهران و مازندران واقع شده و جزو استان مازندران به حساب میاد.
نکاتی که در سفر به لار باید رعایت کنین:
آب آشامیدنی همراهتون داشته باشین، چون آب آشامیدنی وجود نداره.
موبایل آنتن نمیده، نمی تونین تماسی برقرار کنین.
درختی توی منطقه نیست که از آفتاب تابان و داغ منطقه به سایه پناه ببرین.
مارهای سمی و خطرناک و کشنده ای ساکن این منطقه هستن.
با توجه به اینکه انواع گونه های جانوری در این منطقه زندگی می کنن باید نهایت محافظت در این منطقه صورت بگیره.
safar724.com