موزه مردم شناسی شهر تهران در کاخ ابیض مجموعه کاخ گلستان و در میدان ۱۵ خرداد واقع شده. موزه مردم شناسی در سال ۱۳۱۴ تاسیس شده و در آبان ۱۳۴۷ به محل امروزی خودش یعنی ضلع غربی محوطه کاخ گلستان منتقل شده. البته باید اشاره کنیم که موزه مرم شناسی کاخ گلستان قدیمی ترین موزه مردم شناسی کشوره. در این موزه بازدید کننده ها با سبک زندگی ایرانی های ۶۰ ۷۰ سال پیش اشنا میشن.


در اواخر دوران سلطنت ناصرالدین شاه، شاه سلطان عبدالحمید که پادشاه عثمانی بود، مقداری هدایای گرانبها برای شاه ایران ارسال میکنه. اون زمان تقریبا همه کاخ ها و تالارهای سلطنتی از اشیای ارزنده و گران قیمت پر بوده و جایی نداشتن که بتونن این هدایا که شامل اسباب و تابلو و ... میشد، جا بدن. ناصرالدین شاه تصمیم میگیره در گوشه جنوب غربی محوطه کاخ گلستان، که قبلا محل کلاه فرنگی یا برج آغا محمد خانی بود، کاخ جدیدی رو برای هدایا بنا کنه و هدایای سلطان رو اونجا جا بده. این کاخ رو ابیض نامگذاری کردن چون بنای ساختمان به شیوه بناهای قرن ۱۸ اروپا گچ بری و نماسازی شده بود و ساختمان رو یک سره رنگ سفید زده بودن. 


کاخ ابیض از همون زمانی که راه اندازی شد، جلسات هیئت دولت اونجا تشکیل شدن. تا سال ۱۳۳۳ شمسی، جلسات در این کاخ و در تالار سلطان عبدالحمید تشکیل می شدن. در سال ۱۳۴۴ و همزمان با تاج گذاری محمدرضا شاه پهلوی، تغییراتی در ضلع غربی و طبقه پایینی ساختمان بوجود امد، و از سال ۱۳۴۷ تا امروز به موزه مردم شناسی تبدیل شد.
موزه مرم شناسی تهران در کل دو طبقه داره که از غرفه های مختلفی تشکیل شده. دسته بندی غرفه ها هم به صورت موضوعی صورت گرفته. بخش اداری و تالارهای نمایش، طبقه همکف قرار گرفتن و انواع پوشش ها و تالار عاشورا و نمایش هم طبقه اول قرار گرفته. هر آنچه به زندگی روزمره مردمان روزگار تهران قدیم مربوط میشه، در این موزه گرداوری شده. در مجموع ۴۷ غرفه و سالن سخنرانی داخل این بنا وجود داره. 


این موزه دارای کارگاه‌های خطاطی، عکاسی، مجسمه سازی، نجاری و نیز کتابخانه، قرائت خانه، سالن سخنرانی و چهل و هفت غرفه مربوط به آثار گردآوری ‌شده از سراسر ایرانه.