با توجه به آب و هوای خوب و بینظیر ری، پایتخت بهاره پادشاهان اشکانی بوده که پادشاهان ساسانی هم مراسم نوروز رو اونجا برگزار می کردن. نام ری در آن زمان ارشکیه بود. کهن دژ 2300 ساله رشکان نزدیکی صفائیه شهر ری قرار داره. این دژ در زمان خودش جزو یکی از دژ و قلعه های محافظ هسته اولیه ری به شمار می رفته. این دژ که ساختارش از لاشه سنگ و ساروج تشکیل شده به دوره اشکانی تعلق داره.
اسم این قلعه از کلمه ارشک گرفته شده. ارشک اسم بنیانگذار سلسله پادشاهی اشکانیان بود. وسایل جنگی زیادی از این محله به دست اومده که در موزه باستان ازشون نگهداری میشه. فخرالدوله این بنا رو که به دست مسلمان ها ویران شده بود، تعمیر کرد، و به همین دلیل فخر آباد هم نامیده میشه.
در گذشته شهر از سه بخش اصلی تشکیل می شد. بخش ربض خارج از شهر بود و شارستان محدوده مسکونی بود و کهن دژ هم به عنوان مکانی امن برای زندگی حکام و دربارین به حساب میومده. کهن دژ اهمیت بسیاری برای پادشاه های زمان خودش داشته ولی متاسفانه امروز میبینیم که قسمت عظیمی از این برج از بین رفته. توی قلعه هم اموال و اشیای گرانبها نگهداری میشده. بخش های اصلی قلعه تا زمان قاجار حفظ شده بود. دیوارهای غربی دؤ سوراخ هایی داره که تیر و کمان ها رو برای دفاع در برابر دشمن اونجا نصب کرده بودن.
کاخ ساوش که متعلق به دوره ساسانی هست، چند وقت پیش اینجا پیدا شده. این دژ محکم که از سنگ و ساروج ساخته شده بوده، تحت عملیت کاوش و حفاری از دل خاک های انباشته و زباله های شهری بیرون اومده.
این کاخ طبق مشاهدات باستان شناسان به سیاوش بن مهران، آخرین حاکم ساسانی تعلق داره و با توجه به نوع معماری، متعلق به اواخر دوره ساسانی میشه که طی دوره اسلامی هم این قلعه مورد توجه بوده.
از سال 1313 تا 1315 گروهی از باستان شناس های آمریکایی به سرپرسیتی اریک اشمیت برای بررسی و کاوش محوطه باستانی دژ رشکان به ایران آمدند، بررسی اون ها باعث شد بقایای مسجد جامع ری نمایان بشه. کاوش هایی که بین سال های 1384 تا 1386 صورت گرفت باعث شناسایی آثار ارزشمندی از دوره های اشکانی، ساسانی و اسلامی شد که این موضوع ثابت کرد ارگ حکومتی در این منطقه وجود داشت.
این منطقه وسیع در دوره های مختلف، استفاده های فراوانی داشته و در حال حاضر محافظت از این سازه عظیم به خوبی صورت میگیرد. قبل از کاوش منطقه، دژ به محلی برای دفن زباله های شهری تبدیل شده بود. تا اینکه باستان شناس ها به بررسی این بنا پرداختند و سازه های معماری اون رو بیرون اودن.
فقط یک هفته طول کشید تا زباله هایی که روی این منطقه رو پوشونده بود جمع آوری بشه. چون سال ها بود از این منطقه استفاده ای نمیشد و به محلی برای دفن زباله ها تبدیل شده بود، مهم ترین اقدام زدودن این بنای تاریخی از زباله ها بود.
پس از پاکسازی و کاوش این منطقه و نمایان شدن اثر تاریخی دژ رشکان، سند مالکیت این اثر ارزشمند به نام دولت و به نمایندگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع گردشگری استان تهران ثبت شد.