شمس العماره یا بنای خورشید از ساختمون های قدیمی تهرانه که زمانی بلندترن بنای پایتخت بوده. ناصرالدین شاه که پادشاه خوشگذرانی بود قبل از اینکه به اروپا سفر کنه و ساختمون های اونجا رو از نزدیک ببینه، از روی تصاویری که دیده بود دستور ساخت ساختمون مشابهی رو داد تا خودش و همسران و فرزنداش بتونن از این بلندی همه شهر زیر پاشون رو ببینن.

ناصرالدین شاه سال 1282 دستور ساخت این عمارت رو میده و این بنا به دست اساتید معمارهای ماهر اون زمان، پس از دوسال یعنی در سال 1284 به اتمام میرسه. اسم این عمارت رو شمس العماره میزارن.

زمانی که این کاخ ساخته میشه، یک روز جشن مفصلی برگزار میکنن که ناصرالدین شاه بنا رو افتتاح میکنه. طرح و نقشه این بنا ظاهر از معیرالممالک بوده و معمار بنا هم استاد علی محمد کاشی بود.

کاخ شمس العماره  از نظر نقشه‌ و شکل‌ ظاهری‌ از ابنیه‌ تاریخی‌ و زیبای‌ تهرانه و آینه‌کاری‌ها و نقاشی‌ها و گچ‌بری‌های‌ ازاره‌ها و دیوارها و سقف‌های‌ آن‌ از لحاظ شیوه‌های‌ مختلف‌ و متنوع‌ معماری‌ و نوع‌ تزئینات‌ داخلی‌ قصرهای‌ ایران‌ بی‌نظیره.

سبک این بنا ترکیبی از معماری سنتی ایرانی و معماری غربیه.درون این کاخ از معماری ایرانی و غربی به کار رفته.نمای خارجی کاخ کاشی کاری شده که بسیار جلب توجه میکنه قصر شمس‌ العماره‌ در دوران‌ قاجاریه‌ از بناهای‌ معظم‌ آن‌ عهد به شمار می‌اومد و مورخان‌ اون زمان هم از این بنا‌ به عنوان‌ یکی‌ از زیباترین‌ کاخ‌های ایران‌ یاد کردن.این عمارت دو برج داره که هردو هم شکل هم هستن.کاخ‌ شمس‌ العماره‌ در حال‌ حاضر تحت‌ نظارت‌ سازمان‌ میراث‌ فرهنگی‌ قرار داره و جزو گنجینه‌ نفیس‌ آثار تاریخی‌ تهران‌ بشمار می‌ره.

شمس العماره در تهران و خیابان 15 خرداد، میدان ارگ، کاخ گلستان قرار داره.