وقتی سخن از سفر به کشورهای خارجی به میان میآید، سفر به کشور آذربایجان و به ویژه شهر زیبای باکو همواره یکی از بهترین گزینههایی است که میتوان به عنوان مقصد گردشگری انتخاب کرد. زیرا کشور آذربایجان در همسایگی کشور ما واقع شده و با ایران مرز آبی و خشکی مشترک نیز دارد. همین نزدیکی جغرافیایی کشور آذربایجان به ایران است که باعث شده است که این کشور به یکی از مقاصد گردشگری مورد علاقه ایرانیان تبدیل شود. مردم شهرهای شمال غربی ایران نیز به دلیل همزبانی با این کشور هنگام سفر به کشور آذربایجان احساس راحتی بیشتری دارند و به همین دلیل با تمایل بیشتری آذربایجان و باکو را برای سفر انتخاب میکنند.
راهنمای کامل سفر زمینی به باکو
باکو بزرگترین شهر آذربایجان و پایتخت این کشور است که مردم آن به زبان آذری صحبت میکنند. اگر تمایل دارید که بیشتر در مورد شهر زیبای باکو، فرهنگ آن و چگونگی سفر زمینی به باکو بدانید، در این مطلب از سفر۷۲۴ همراه ما باشید.
چطور گذرنامه و ویزای مسافرتی برای باکو بگیریم؟
برای سفر زمینی به باکو داشتن دو مدرک اصلی یعنی گذرنامه و ویزا الزامی است. اگر تاکنون این دو مدرک مهم را اخذ نکردهاید لازم است که برای گرفتن آنها مراحل زیر را طی کنید:
اخذ گذرنامه
مراحل اخذ گذرنامه
برای گرفتن گذرنامه باید به یکی از دفاتر پلیس +۱۰ مراجعه کنید. البته قبل از مراجعه حضوری، بهتر است سری به سایت پلیس +۱۰ بزنید و از مدارک لازم برای اخذ گذرنامه اطلاع پیدا کنید.
بنابراین لازم است که تمام مدارک لازم جهت اخذ گذرنامه را جمعآوری کنید و به نزدیکترین دفتر پلیس +۱۰ بروید. در آنجا پس از تحویل مدارک، فرمهایی را باید پر کنید تا در نهایت روند قانونی اخذ گذرنامه طی شود. سپس باید منتظر بمانید تا گذرنامه از طریق پست برای شما ارسال شود. پس از اینکه گذرنامه خود را دریافت کردید، حالا زمان آن فرا رسیده است که برای اخذ ویزای باکو اقدام کنید.
ویزای باکو
توجه داشته باشید که اخذ ویزا بدون داشتن گذرنامه امکانپذیر نیست. بنابراین ابتدا به دنبال اخذ گذرنامه باشید و سپس نسبت به اخذ ویزا اقدام کنید
البته ممکن است که شما از قبل گذرنامه خود را گرفته باشید و نیازی به طی دوباره این مرحله نباشد. در این صورت تنها نکتهای که باید آن را مد نظر داشته باشید این است که به تاریخ انقضای گذرنامه خود نگاهی بیاندازید. تمام کسانی که تقاضای اخذ ویزا برای کشورهای خارجی را دارند، باید گذرنامه آنها حداقل ۶ ماه اعتبار داشته باشد.
برای گرفتن ویزای باکو به سه روش میتوانید اقدام کنید که در زیر هر یک را به صورت جداگانه شرح میدهیم:
۱) اقدام شخصی برای اخذ ویزای باکو
یکی از روشهای موجود برای اخذ ویزا اقدام شخصی و به صورت حضوری است. برای این کار شما میتوانید به سفارت آذربایجان در تهران و یا کنسولگری این کشور در تبریز مراجعه کنید و درخواست ویزای خود را ثبت کنید.
سفارت آذربایجان در تهران واقع در خیابان پاسداران، خيابان نيستان سوم، كوچه راستوان، پلاك ۱۶ است. اما اگر قصد دارید که برای اخذ ویزا از طریق کنسولگری این کشور که در تبریز واقع است اقدام کنید لازم است که به خیابان عارف واقع در بلوار ولیعصر بروید. قبل از اخذ ویزا باید بدانید که رایجترین نوع ویزای آذربایجان ویزای توریستی است که به صورت سی روزه و با اعتبار سه ماهه صادر میشود. این ویزا طی سه روز کاری به دست شما خواهد رسید.
نکته جالب توجهی که در مورد ویزای توریستی وجود دارد این است که اگر شخصی (همسر یا والدین) به عنوان همراه در گذرنامه شما ثبت شده باشد، ویزای توریستی آذربایجان برای او رایگان است.
۲) ویزای الکترونیکی باکو
چند وقتی میشود که سفارت آذربایجان امکان اخذ ویزای الکترونیکی را برای متقاضیان فراهم کرده است. برای گرفتن ویزای الکترونیکی تنها کافی است به سایت Asan visa (سامانه ویزای الکترونیکی جمهوری آذربایجان) مراجعه کنید و از این طریق درخواست ویزای خود را ثبت کنید.
۳) آژانسهای مسافرتی
در این میان اگر قصد دارید با تور به سفر بروید، برای اخذ ویزا میتوانید از طریق آژانسهای مسافرتی نیز اقدام کنید.
مدارک مورد نیاز برای اخذ ویزای آذربایجان
مطابق ماده سی و شش قانون مهاجرت جمهوری آذربایجان، جهت اخذ ویزای باکو داشتن مدارک زیر الزامی است:
۱) فرم تقاضای ویزا که باید توسط متقاضی تکمیل شود
۲) دو قطعه عکس سه در چهار رنگی با زمینه سفید
۳) کپی گواهی بیمه پزشکی
۴) فیش واریزی هزینه صدور ویزا : هزینه صدور ویزای آذربایجان با توجه به کشور محل اقامت و مدت اقامت در خاک آذربایجان متغیر است.
۵) بیمه مسافرتی
چطور بلیط اتوبوس باکو را تهیه کنیم؟
برای سفر زمینی به باکو و آذربایجان مسیرها و وسایل ارتباطی زیادی وجود دارد. اما برای افرادی که سفر به باکو با اتوبوس را ترجیح میدهند، خرید اینترنتی گزینه مناسبتری است. سامانه سفر ۷۲۴ امکان خرید بلیط اتوبوس به صورت آنلاین را فراهم ساخته است. بنابراین دیگر برای خرید بلیط اتوبوس نیازی به ساعتها وقت صرف کردن برای رفتن به شرکتهای مسافربری نیست. تنها کافی است گوشی خود را بردارید و آدرس سامانه سفر ۷۲۴ را در مرورگر خود وارد کنید.
در صفحه اصلی این سامانه لازم است که مبدا و مقصد خود را وارد کنید. سپس با انتخاب تاریخ مورد نظر و کلیک بر روی دکمه جستجو، سرویسهای مسیر مشخص شده نمایش داده میشود. توجه داشته باشید که اتوبوسهایی که از سامانه سفر۷۲۴ برای مقصد باکو ارائه خدمات میکنند، از تهران شروع به حرکت میکنند. بنابراین در فیلد مربوط به مبدا، باید شهر تهران و در فیلد مقصد شهر باکو را وارد کنید. اما اگر ساکن استانهای شمال غربی ایران هستید، برای سفر به باکو از تبریز، میتوانید با شرکتهای مسافربری تماس بگیرید و از سرویسهای اتوبوس ارائه شده از تبریز مطلع شوید. برای اطلاع از قیمت سرویسهای ارائه شده به باکو نیز میتوانید به سامانه سفر ۷۲۴ مراجعه کنید و در بخش نمایش سرویسها قیمت سرویس باکو را مشاهده کنید.
البته لازم به ذکر است که تعاونیهای ترمینال غرب هم سرویس اتوبوس به مقصد باکو را ارائه میدهند که میتوانید به صورت حضوری به این شرکتها مراجعه کنید و بلیط سرویس مورد نظرتان را خریداری کنید.
در سفر زمینی به باکو از کدام مرزها میتوان عبور کرد؟
کشور جمهوری آذربایجان دو مرز زمینی مشترک با ایران دارد. مرز آستارا در گیلان و مرز بیلهسوار در استان اردبیل. این دو مرز در کشور آذربایجان نیز با همین اسامی شناخته شدهاند.
۱. فاصله تهران تا باکو از مرز آستارا
پر رفت و آمدترین مرز برای ورود به کشور آذربایجان مرز آستارا میباشد که نزدیک شهر آستارا قرار دارد. فاصله تهران تا مرز آستارا از طریق اتوبان تهران - رشت، حدود ۵۰۰ کیلومتر و فاصله مرز آستارا تا خود شهر باکو حدود ۳۰۰ کیلومتر است.
ساعت کاری مرز آستارا
ساعت کاری مرز آستارا از ۸ صبح تا ۸ شب است.
هنگام سفر به باکو از آستارا وارد کشور آذربایجان میشوید و به ترتیب برای رسیدن به مقصد باکو با اتوبوس از شهرهای لنكران، جليل آباد، بيله سوار، ماسالي عبور میکنید.
۲. فاصله تهران تا باکو از مرز بیلهسوار
مرز دیگری که از طریق آن میتوانید وارد خاک آذربایجان شوید، بیلهسوار است. فاصله تهران تا مرز بیلهسوار از طریق اردبیل حدود ۷۶۰ کیلومتر است. فاصله میان این مرز تا شهر باکو نیز حدود ۲۰۰ کیلومتر است.
ساعت کاری مرز بیله سوار
ساعت کاری مرز بیلهسوار نیز از ۹ صبح شروع و تا ۵ بعد از ظهر ادامه دارد.
پس از عبور از مرز بیلهسوار نیز برای رسیدن به باکو از شهرهای بیلهسوار و ماسالی عبور میکنید تا در نهایت به باکو برسید. مدت زمان رسیدن اتوبوس از تهران به باکو نیز به مدت زمانی که در مرز سپری میشود، بستگی دارد.
در مرز چه اقداماتی صورت میگیرد؟
در هر دو مرز بیلهسوار و آستارا بررسی بدنی مسافران، بارها و چمدانها صورت میگیرد. کلیه مسافران باید از اتوبوس پیاده شوند و به سمت ایستگاه بازرسی حرکت کنند. این کار تقریبا یک ساعت طول میکشد و در صورت عدم وجود مشکل مسافران از مرز رد میشوند.
اما این پایان کار نیست. یک ایستگاه بازرسی دیگر هم در مرز آذربایجان واقع شده است که مامورین آن اهل آذربایجان هستند. بار دیگر بازرسی بدنی و بارها انجام میگیرد و مسافران از مرز رد میشوند. در همین حین اتوبوس نیز مورد بررسی قرار میگیرد و از مرز عبور میکند.
تنها نکتهای که باید آن را مد نظر داشته باشید این است که به هیچ عنوان کالای ممنوعه به همراه نداشته باشید! کالای ممنوعه از قبیل سیگار، مواد مخدر، نوشیدنیهای الکلی، دارو، کالای خارجی به ارزش بیش از ۸۰ دلار، حیوانات خانگی و... ممکن است مشکلاتی را در مرز برایتان ایجاد کند. زیرا در صورت مشاهده این کالاها در مرز مامورین آنها را توقیف میکنند و به شما اجازه خارج کردن آنها را از کشور نمیدهند.
البته ممکن است این سوال برایتان به وجود آید که آیا واقعا دارو کالای ممنوعه به حساب میآید؟ اگر بیماری خاصی داریم که باید داروی مخصوصی را مصرف کنیم، چکار کنیم؟
باید بگوییم بله! از نظر قانون دیگر کشورها، دارو کالایی ممنوعه است که نمیتوان آن را در مرز به همراه داشت. اما در این بین استثناهایی هم وجود دارد. در بیشتر مواقع با نشان دادن نسخه پزشک به مامور گمرک، اجازه خروج دارو صادر میشود. اما به هر حال هر مرزی سختگیریهای مخصوص خود را دارد. از این رو بهتر است قبل از سفر از طریق تماس تلفنی در خصوص امکان حمل دارو در مرز آذربایجان اطمینان حاصل کنید.
علاوه بر کالای ممنوعه، شما اجازه حمل بار اضافی به خارج از کشور را ندارید! وزن بار مجاز و رایگان برای هر مسافر حدود ۲۰ کیلوگرم است. بنابراین بار تا وزن ۲۰ کیلوگرم رایگان است. اما اگر وزن بار شما از حد فراتر رود، باید با راننده اتوبوس خود گفتگو کنید و با او به توافق برسید. در صورت توافق با راننده باید مبلغی را به عنوان جریمه پرداخت کنید و بار خود را از مرز عبور دهید. اما توجه داشته باشید که تنها اجازه حمل بار تا سقف ۴۰ کیلوگرم را دارید. حتی اگر وزن بار شما ۴۱ کیلوگرم هم شد اجازه خروج آن از کشور را ندارید. بنابراین بهتر است به این موضوع دقت کنید تا در مرز مشکلی برایتان پیش نیاید.
این نکته را نیز به یاد داشته باشید که در هر صورت ممکن است در مرز مشکلی برای یکی از همسفرانتان پیش بیاید و مجبور باشید مدتی را در مرز منتظر او باشید. در این صورت اتوبوس موظف است که مدتی را منتظر مسافر خود بماند. اما اگر این مدت زمان به درازا بکشد و اختلالی در زمان رسیدن اتوبوس به مقصد ایجاد کند، اتوبوس به راه خود ادامه میدهد.
واحد پول آذربایجان چیست؟
حال که از مرز رد شدیم و وارد خاک آذربایجان شدیم، بهتر است که کمی درباره اوضاع داخلی آذربایجان و باکو صحبت کنیم. واحد پول آذربایجان منات است. اسکناسهای رایج این کشور ۱، ۵، ۱۰، ۲۰ و ۵۰ و ۱۰۰ مناتی هستند.
بهتر است شما نیز قبل از سفر به باکو، تمام پولی را که قرار است در باکو خرج کنید، به منات تبدیل کنید. برای این کار به دو روش میتوانید اقدام کنید. ابتدا پول خود را به دلار تبدیل کنید و پس از رسیدن به باکو آن را به منات تبدیل کنید. یا به بانک ملی واقع در مرز آذربایجان و ایران مراجعه کنید و قبل از عبور از مرز مستقیما پول خود را به منات تبدیل کنید.
امیدواریم تمام اطلاعات لازم برای سفر زمینی به باکو را از این مطلب کسب کرده باشید. با این حال چنانچه سوالی ذهنتان را به خود مشغول کرده که در این مطلب به آن پرداخته نشده است، آن را با تیم پشتیبانی سفر ۷۲۴ در میان بگذارید. سفر ۷۲۴ سفری خوب و خوشی را آرزومند است.